Jopa 40 % talon lämpöenergiasta saattaa karata yläpohjan kautta

Sähköenergian hinta heittelee ja moni omakotitalossa asuva kartoittaa kodistaan säästökohteita. Ensimmäisenä mieleen saattaa tulla sähkönkulutuksen pienentäminen vähentämällä erilaisten sähkölaitteiden käyttöä. Jotkut laskevat huoneilman lämpötilaa ja säätävät esimerkiksi lämminvesivaraajan lämpötilan turvalliseen minimiin.

Helppo ja suhteellisen edullinen ratkaisu energian säästämiseen löytyy yläpohjan lisäeristyksestä. 1980-luvulta aina vuoteen 2000 saakka rakennetuissa omakotitaloissa yläpohjan lämmöneristeen paksuus on alunperin ollut 250-300 mm puhallusvillaa.

Kun otetaan huomioon silloinen puhallusvillan painuma, voi eristettä olla oman kodin yläpohjarakenteissa jopa alle 200 mm. Pieni eristevahvuus tarkoittaa suurta lämmönläpäisykerrointa. Jos 200 mm eristevahvuus tuplataan lisäeristyksellä, lämmönläpäisykerroin pienenee yli 50 prosentilla. Yli 50 prosentin lämmönläpäisykertoimen muutos voi tuoda kotiisi jopa yli 1200 kilowattitunnin vuosisäästöt.

Lisäeristyksen hinnat ovat usein maltilliset ja investointi maksaa itsensä takaisin nopeasti. Esimerkkinä 100-neliöisen omakotitalon lisäeristyskustannus on arviolta 1000-1500 euroa ja vuotuiset säästöt energiakustannuksissa 200-400 euroa riippuen sähköenergian hintatasosta.

Lisäeristys on yksi järkevimmistä toimenpiteistä, jolla voidaan alentaa omakotitalon sähkönkulutusta ja samalla lisätä asumismukavuutta.